skip to Main Content

Duurzaam wonen doe je zo

Refurbished = het nieuwe nieuw

Met refurbished zit je dubbel goed. Een refurbished product is al eens gebruikt. Het is dus niet nieuw. Maar het is na gebruik schoongemaakt en gerepareerd waar nodig door experts. Omdat het geen gloednieuw product is betaal je minder. En is het ook nog eens beter voor het milieu omdat er geen productieproces aan te pas gekomen is. Hoge kwaliteit met een prettig prijskaartje dus. Google maar eens op ‘refurbished smartphone’ of ‘refurbished wasmachine’. Veel refurbished producten zoals koelkasten, wasmachines en drogers kun je naast kopen ook huren. Witgoedverhuur is zelfs nóg duurzamer en al helemaal als je een refurbished product kiest.

Energiezuinige verlichting

Ledlampen zijn veel zuiniger in gebruik dan gloeilampen of spaarlampen. Met een ledlamp bespaar je gemiddeld 90% energie ten opzichte van een gloeilamp en 80% in vergelijking met een spaarlamp. Het is daarom een goed idee om alle lampen in huis te vervangen door een ledlamp. Redelijk simpel om te doen en het kost niet de wereld. Kies wel voor ledlampen met energielabel A++. Deze zijn het zuinigst. Maar je huis van licht voorzien kan zelfs nog zuiniger. Hoe? Doe de gordijnen open, de luxaflex omhoog en laat natuurlijk licht en met een beetje geluk ook de zon binnen. Zo hoef je geen lamp aan te doen om goed te kunnen zien. Bovendien verwarmt de zon je huis ook op een manier die je niks kost!

Hand op de knip

Koop eens een tijdje niks. Duurzaam wonen gaat verder dan huis dat energiebesparend is ingericht. Het zit ook in gedrag. Door een tijdje niks te kopen steun je nog meer de duurzame lifestyle en je bespaart geld. Zet het geld dat je maandelijks overhoudt opzij. Heb je toch aan het eind van het jaar een leuke 13de maand. Begin door jezelf een doel te stellen. Bijvoorbeeld; ‘Ik maak alles in de voorraad op en koop deze maand alleen nog (verse) producten als aanvulling op wat ik al in huis heb’. Open de voorraadkast en check die blikken met laagje stof erop. Hoe lang houd jij het vol?

Alleen nog maar A

In ieder huis staat boordevol elektrische apparaten. Nogal logisch, want ze maken ons leven een stuk makkelijker. Wasmachines en vaatwassers gaan lang mee, maar de energienormen zijn de afgelopen jaren behoorlijk veranderd. Dikke kans dat jouw wasmachine van 8 jaar oud eigenlijk helemaal niet zo zuinig is als je dacht. Hoe zuiniger in gebruik een apparaat is, hoe meer je bespaart. Dit is dus beter voor je portemonnee én het milieu. Kies daarom vanaf nu alleen nog maar voor duurzame elektrische apparaten met energielabel A++ of A+++.

Dit type apparaten is vaak wel wat duurder in aanschaf, maar het levert uiteindelijk meer op. Komt even niet uit om een energiezuinige wasmachine of vaatwasser te kopen? Dan kun je het huren. Witgoed huren is zo geregeld, voordelig en zorgeloos. Want je betaalt geen hoge aanschafkosten en service, onderhoud en reparatie zijn vaak inbegrepen in de prijs.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back To Top