skip to Main Content
Wat Houdt Een Opleveringskeuring Van Een Woning In?

Wat houdt een opleveringskeuring van een woning in?

De kurk is van de fles, de dagen van spanning zijn voorbij: u heeft uw nieuwbouwhuis gekocht. U wordt door de bouwondernemer uitgenodigd voor de oplevering, als het huis klaar is. In de meeste gevallen krijgt u op die dag ook de sleutels van het huis. De opleveringskeuring is een belangrijk moment. Dat is het moment waarop alle (visuele) tekortkomingen aan de woning moeten worden genoteerd. Het is daarom verstandig een onafhankelijke en deskundige bouwkundige keuring te laten maken. De inspecteur noteert alle tijdens de keuring geconstateerde gebreken in een keuringsrapport en zal er zo veel mogelijk op toezien dat de tekortkomingen uit zijn keuringsrapport worden overgenomen in het ’proces-verbaal van oplevering’ (de lijst die de bouwer bijhoudt tijdens de keuring). De ondernemer is als aanbieder van de woning verplicht de waargenomen tekortkomingen te verhelpen.

 

Bouwkundige keuring

Tijdens de keuring krijgt u uitgebreid de gelegenheid om vragen te stellen. Daarnaast geeft de bouwkundige u adviezen over onderhoud en uitleg over de werking van technische installaties. In een nieuwe woning zit erg veel vocht. Dat moet er uit. De bouwkundige geeft aan hoe u het beste kunt stoken en ventileren. Een goed binnenklimaat is niet alleen van belang voor de gebruikte bouwmaterialen, maar ook voor uw gezondheid.

 

Enkele aandachtspunten bij de bouwkundige keuring

Let goed op bij een vooroplevering. Een vooroplevering kan worden gezien als een soort generale repetitie voor de officiële oplevering. Tijdens deze vooroplevering krijgt u alvast de gelegenheid de woning te bekijken en punten door te geven die volgens u niet correct zijn. Maar omdat het nog geen officiële oplevering is, hoeft de bouwer nog niets met deze punten te doen. Wij raden u dan ook ten strengste af deze lijst met tekortkomingen te ondertekenen. Het is namelijk goed mogelijk dat er bij de laatste herstelwerkzaamheden in de woning nog nieuwe gebreken ontstaan. Schakel een bouwkundige bij voorkeur in bij de echte oplevering en niet bij de vooroplevering. 

 

Aankoop of Verkoop Keuring

De aankoop- of verkoopkeuring zijn feitelijk hetzelfde. Een bouwkundige keuring geeft een goed overzicht van de bouwkundige staat van een woonhuis. Welke zaken zijn achterstallig, welke moeten op middellange termijn worden uitgevoerd, welke op de lange termijn en hoe zit het met de kwaliteit van de toegepaste materialen en de constructie? Dit zijn enkel vragen waar een bouwkundige keuring antwoord op geeft, daarnaast kan een hypotheekverstrekker een bouwkundig rapport eisen voor het verstrekken van een financiering. Door online te vergelijken kun je altijd de goedkoopste keuringsinstantie vinden. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back To Top