skip to Main Content

Het nut van planten in huis

Sinds de Grieken en Romeinen hun planten van buiten naar binnen haalden, zijn kamerplanten in en uit de mode. Kamerplanten moeten echter altijd in de mode zijn. Door de voordelen die ze bieden, zouden we ze eerder als een noodzaak dan als een decorstuk moeten beschouwen, want eerlijk gezegd zou een goede gezondheid nooit uit de mode mogen zijn. Als je overtuigd moet worden, zijn hier een paar manieren waarop het ons helpt om planten in huis te halen.

Ze helpen bij het ademen

Inademen brengt zuurstof in het lichaam, uitademen laat kooldioxide los. Tijdens de fotosynthese doen planten een soort omgekeerde handeling. Ze absorberen kooldioxide en geven zuurstof af, waardoor planten en mensen goede partners zijn als het op ademen aankomt. Planten helpen het zuurstofgehalte te verhogen, en ons lichaam waardeert dat.

Let op, want dit verschilt per plant: Als de fotosynthese ‘s nachts stopt, gaan de meeste planten zuurstof opnemen en kooldioxide afgeven. Een paar speciale planten, zoals orchideeën, vetplanten, draaien het om en nemen kooldioxide op en geven zuurstof af. Gebruik deze kamerplanten dus in je slaapkamer om ‘s nachts voor zuurstof te zorgen.

Ze helpen ziekten te voorkomen

In de buitenlucht tappen plantenwortels de grondwaterspiegel af voor water, dat vervolgens verdampt via de bladeren in een proces dat bekend staat als transpiratie. Hierdoor neemt de luchtvochtigheid binnenshuis toe. Hoewel dit misschien niet aantrekkelijk klinkt tijdens warme, vochtige maanden, is het een geschenk tijdens drogere maanden of als je in een dor klimaat woont. Studies aan de Landbouwuniversiteit van Noorwegen tonen aan dat het gebruik van planten in binnenruimtes de incidentie van droge huid, verkoudheid, keelpijn en droge hoest verlaagt.

Ze reinigen de lucht

Doordat planten de koolstofdioxide uit de lucht halen om zo zuurstof te creëren, die mensen weer inademen, reinigen ze de lucht. Lage doseringen van koolmonoxide en formaldehyde worden door vele planten verwijderd. Ze kunnen dus lage hoeveelheden van chemische stoffen en giftige dampen, omzetten naar iets nuttigs voor de mens. Kortom, ze reinigen de lucht.

Zij bevorderen de genezing

Het meenemen van bloemen of een plant tijdens een bezoek aan een ziekenhuispatiënt is misschien een beetje cliché, maar planten zijn zo effectief bij het helpen van operatiepatiënten dat het als een goedkope en effectieve manier van geneeskunde gezien kan worden. Het blijkt dat een lagere systolische bloeddruk en lagere beoordelingen van pijn, angst en vermoeidheid tonen. Een andere techniek om de hersteltijd te verkorten is tuinbouwtherapie waarbij patiënten worden belast met het verzorgen van planten. Dat is weer eens wat anders!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back To Top