skip to Main Content

Verschillende tuinstijlen, welke kies jij?

tuinstijlTuinen zijn er in vele verschillende thema’s. Wie in een nieuwbouwwijk woont ziet eigenlijk voornamelijk meestal maar één terugkerend thema en dat is de praktische, moderne achtertuin waar veel speelruimte voor kinderen is gereserveerd. Wie echt een bijzondere tuin wil laten aanleggen, aan de hand van een thema, leest er hier in dit artikel meer over.

Mooie thematuinen, de verschillende stijlen

Wie wel eens een bezoekje heeft afgelegd aan de Tuinen van Appeltern (een begrip voor de tuinliefhebber) kijkt zijn ogen uit. Bloemenweelde wisselt zich af met groen, en dat in vele stijlen. Je doet er rechtstreeks inspiratie op voor je eigen tuin en vergeet geen foto’s te maken, zodat je later uit kunt zoeken welke planten je zelf in de tuin zou willen beplanten.

Laten we eens kijken naar de aanleg van een tuin. Wat maakt een tuin klassiek, modern of juist landelijk?

Klassieke tuin

De klassieke tuin is statig. Hij kent paden van fijn grind of klassieke klinkers. Her en der vind je er een appel- of kersenboom terug in een open stukje grasveld. De paden worden geflankeerd door rechttoe rechtaan heggen en hagen. Misschien vind je zelfs nog een monumentale vijver terug in deze tuin. De Hortensia geeft deze tuin kleur. Binnen deze tuin passen eigenlijk geen eigentijdse decoraties en kunststof tuinmeubelen. In dit geval mag je kiezen voor gietijzer, of houten banken. Deze tuin komt goed tot zijn recht bij grotere oppervlakken en bij oudere woningen.

Moderne tuin

De moderne tuin is grotendeels betegeld met vooral grijsblauwe, of antracietkleurige tuintegels. Hoe meer tuinoppervlak er aanwezig is, des te meer ruimte er overblijft voor een strakke, natuurstenen waterpartij/vijver, of een gazon geflankeerd door bijvoorbeeld bamboestruiken. In de moderne tuin vind je loungebanken en tuinsets terug, alles voor een optimale beleving van de buitenruimte in een strakke vormgeving.

Mediterrane, Griekse tuin

Wat maakt een tuin een mediterrane, Griekse tuin? Waar zit ‘m dat verschil toch in? We hebben allemaal wel eens een bezoek gebracht aan mediterrane landen als Griekenland en het valt al snel op dat zowel de gebruikte materialen en aanleg hiervan verschillen, als ook de beplanting en begroeiing. In mediterrane landen beschut men zich graag voor de zon. Dit uit zich in terrassen waar druivenranken worden aangebracht, die mooi langs de houten palen over het terras groeien. Er blijft hierdoor wat zon over, maar ook beschutting. Langs het terras vind je lieflijke olijfboompjes terug in grote potten.

Het terras zelf is betegeld met bijvoorbeeld leisteen in de natuurlijke vorm, waardoor er een mozaïek effect ontstaat. Deze tuin brengt je terug naar heerlijke vakantiesferen én past ook nog eens perfect in het Nederlandse klimaat.

Landelijke tuin

De Hollands-landelijke tuin is vooral heel groen, bevat enkele mooie hagen en kleine bomen, zoals de Leiphotinia of een Amberboom. Indien er al schuttingen aanwezig zijn, dan zijn deze mooi begroeid met de Hedera Helix en natuurlijk vind je langs de gazons Hortensia’s. Landelijke tuinen bieden vrijwel altijd een lommerrijk aanzicht, waar het ook voor kinderen heerlijk toeven is omdat zij zich in het gras lekker kunnen uitleven: een tuin voor ieder wat wils!

Bron foto door icon0.com via Pexels

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back To Top