skip to Main Content

De waarde van je huis bepalen

Heb jij nou ook een woning waar je trots op bent en zou je graag willen weten wat het waard is? Dit kan voor huiseigenaren nog een uitdaging zijn. Door de vastgestelde WOZ-waarde kun je wel een inschatting maken van de waarde, maar in hoeverre komt dit overeen met de daadwerkelijk waarde? We geven hieronder meer informatie over de totstandkoming van een vraagprijs van een woning.

Dichtbij gelegen woningen
De prijs van de woning wordt mede bepaald door de locatie waar de woning zich bevindt. Is het een populaire buurt, dan kan dat zeer bepalend zijn voor de prijs per vierkante meter. Dit is tegenwoordig makkelijk te achterhalen. Alle transacties die zijn gesloten, worden geregistreerd. Dit zorgt ervoor dat een makelaar of aankoopmakelaar hierdoor gemakkelijk kan opzoeken welke soortgelijke woningen in jouw buurt zijn verkocht en tegen welke prijs. Dit wordt meegenomen in het bepalen van de vraagprijs van jouw woning.

De woning zelf
Ook spelen er bij de woning zelf enkele factoren mee die bepalend zijn voor de vraagprijs, waaronder de grond waar het op staat. Zo kan je woning op eigen grond staan, maar ook op erfpacht. Indien je woning op eigen grond staat, zal deze meer waard zijn. Een ander factor die van belang is, is de staat van de woning. Wanneer de woning zo goed als af is, zal deze meer waard zijn dan een woning waar nog veel aan moet gebeuren. Daarnaast is het tegenwoordig van belang dat een woning energiezuinig is. Dit wordt mede bepaald door het energielabel en of de ramen bestaan uit dubbel of enkel glas. Al deze factoren bepalen uiteindelijk de hoogte van de vraagprijs.

Vraagprijs en extra kosten
Wanneer je besluit om je woning te verkopen, dien je rekening te houden met een courtage. Dit is een bemiddeling fee die een makelaar krijgt voor het ondersteunen van de verkoop. Dit waren voorheen vaste percentages, maar tegenwoordig kun je zelf met de makelaar afspreken welk percentage hij/zij krijgt. Daarnaast moet je zelf overeenstemmen wat hierbinnen valt. Wilt je dat de makelaar enkel wat foto’s maakt of ook samen met geïnteresseerden het huis bezichtigd. Dit zijn dingen waar je rekening mee dient te houden.

Leg het vast
Voordat je daadwerkelijk besluit om te gaan adverteren en je woning te verkopen, dient de vraagprijs eerst schriftelijk vastgelegd te worden. Dit betekent niet dat je als verkoper uiteindelijk ook aan deze vraagprijs vastzit, maar het geeft een concrete inschatting van de waarde van de woning.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back To Top